Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция "Зелени градове за устойчива Европа" в София

Засаждат първите луковици на лалето Сердика до парламента

Конференция "Зелени градове за устойчива Европа" се провежда днес в НДК. Събитието е част от европейската промоционална програма „Зелени градове за устойчива Европа" на Европейската асоциация на декоративните разсадници, която се осъществява в 6 европейски държави: Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Франция. Водеща страна е Кралство Нидерландия.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" форума представиха Дориана Миленкова, съветник по въпроси на земеделието и опазването на околната среда в посолството на Кралство Нидерландия в София и Нели Стамова от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България.

Те изтъкнаха, че позитивите от една такава инициатива са много, защото не само естетическа е ролята на зеленината в градската среда, но има и много социални аспекти, зелената среда има и благотворно влияние върху здравето на хората.

Кралската асоциация на разсадниците в Холандия е инвестирала в няколко научни изследвания, за да установят с факти и цифри какво прави зеленината за градската среда. Установено е, че освен социалните ефекти - да ни кара да се чувстваме по-спокойни и да искаме да общуваме помежду си, тя има и екологични функции за пречистване на въздуха, да намалява шума и вибрациите, за намаляване на праховите частици във въздуха.   

Идеята на проектите е да се подбират правилните растения и това да не струва скъпо.

Специален жест от Холандия ще е засаждането на първите луковици на лалето Сердика, което е селектирано специално за България. Инициативата за това е на холандския посланик по случай 110 години от българо-холандските дипломатически отношения. Лалето е с цветове бяло, зелено, червено и има лека прилика с роза. Засаждането ще се извърши на 25 октомври в градинката между парламента и Софийския университет.    

Цялото интервю на Силвия Великова с Дориана Миленкова и Нели Стамова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!