Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамсдън от АЦБ: Сделката за Брекзит може да доведе до повишаване на британските лихви

Заместник-управителят на Английската централна банка Дейв Рамсдън заяви в петък, че при Брекзит със сделка може да има постепенно повишаване на лихвените ставки. Той подчерта, че "ограничено и постепенно“ би било разумното формулиране на позицията за повишаване на лихвените проценти, въпреки че движенията на британската лира могат да направят нещата по-сложни.

Банката ще наблюдава валутните пазари след гласуването на Брекзит сделката в Уестминстър. Дейв Рамсдън също така оцени, че успешното финализиране на споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз "може най-накрая да премахне оковите на Английската централна банка".

По-рано тази седмица управителят на централната банка Марк Карни заяви, че АЦБ може да намали лихвените ставки "близо до, но малко над нулата", ако е необходимо, на фона на неясната ситуация с Брекзит. Постигната сделка между Обединеното кралство и ЕС обаче може да промени курса на банката, ако в крайна сметка това споразумение бъде ратифицирано.

Договореното в четвъртък Брекзит споразумение между Великобритания и ЕС трябва да бъде гласувано от британския парламент в събота, като има опасност и тази нова сделка да бъде отхвърлена, имайки предвид негативната реакция на опозицията след новината за  нейното договаряне.

Междувременно Каролин Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), изрази някои опасения относно новото Брекзит споразумение, но въпреки това определи сделката като "стъпка напред".

"Това не е перфектна сделка, но можем да работим с нея", заяви г-жа Феърбеърн. Въпреки това тя отбеляза, че бизнесът има "сериозни опасения" относно коригираната т.нар. политическа декларация, която позволява на Обединеното кралство да се отклони от регламентите на Европейския съюз и подчерта, че подобни действия могат да повлияят на бъдещото търговско споразумение с ЕС.

Тя разкритикува новата формулировка и призова да се върне обратно на масата на преговори въпроса за т.нар. "търговия без търкания" (премахването на тарифните и нетарифните бариери пред търговията).

В оповестената вчера политическата декларация за отношенията след Брекзит между Обединеното кралство и ЕС се подчертава, че обсегът на търговската сделка ще зависи от "обхватът и дълбочината на бъдещите отношения и икономическата свързаност" на двете страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени