Eмисия новини
от 09.00 часа

"Улица на времето" - скритата история на ул. "Малко Търново" на длан

Снимка: Божидар Янев
Завърши ремонтът на най-късата пешеходна улица в София - "Малко Търново". Обновлението се осъществи през летните месеци, когато емблематичната за софиянци пешеходна уличка, свързваща булевард "Дондуков" и площад "Княз Александър Батенберг", беше затворена.

Улицата крие под себе си останки, датиращи от 4500 години пр. Христа, историята продължава с находки от Улпия Сердика. На улица "Малко Търново" се е намирала и Часовниковата кула на София. Парадоксът е, че самата кула е използвана като пожарникарска, а впоследствие изгаря. Входът на днешния комедиен клуб е бил врата на известния бар "Луна", в който легендата разказва, че цар Борис Трети е пиел питието си по пантофи. Точно срещу него пък е възпятото в блуса на Георги Минчев "мазе на Московска 5",  където са се помещавали килиите на Държавна сигурност. 

 От началото на годината досега са проведени няколко дискусии и работилници с участието на архитекти, интелектуалци, артисти и много граждани, които са обсъдили как е най-добре да бъде преустроена улицата. Част от предложенията са да бъдат засадени висящи градини, да има уличен музикант - барабанист, който да придава настроение, както и да бъде поставена пързалка, по който най-авантюристичните минувачи да се спускат, вместо да слизат по стълбите. Най-добре е приета идеята за проекта "Улица на времето", разработен от Филип Бояджиев - интерактивен музей на открито, който да бъде своеобразна разходка на открито, поставяйки акцент върху различните истории и легенди, които крие улицата.


Още от