Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка в болницата в Павликени заради забравената жена в скенера

| обновено на 18.10.19 в 14:05

Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера на общинската болница в Павликени. Жената е била обявена за издирване от полицията. За случая близките на болната сезират Прокуратурата и възнамеряват да съдят болницата. Проверка ще направи и Районната здравна каса във Велико Търново. Рентгеновата лаборантка е в отпуск и не беше открита за коментар.

На 30 септември с белодробно заболяване в общинската болница в Павликени постъпила 70-годишната Асенка Христова. На 7 октомври по обяд на пациентката бил направен скенер заради съмнения за по-тежко заболяване. Само че болната не излязла от скенера след изследването и останала там заключена 6 часа. „Случи се нещо ужасно“, разказа Стефка Събинова, дъщеря на забравената в скенера жена:

„За съжаление, бива оставена там цели 6 часа. Вечерта я намира медицински работник от болницата и я освобождава от скенера. Няма човек, който не би се притеснил от такова нещо. Ние всъщност не знаехме какво се случва. Това, което изпитахме и направихме с моя баща  - в 17 часа отидохме на свиждане, разбрахме, че я няма“.

През това време в търсенето на болната се включили медиците от вътрешното отделение, защото пациентката не се прибрала в стаята си след изследването. 70-годишната жена била обявена за напуснала болницата, уведомена е полицията, а близките ходили да търсят болната дори на гробищата. 

„Трябваше да отидем в Районното управление, за да я обявим за издирване. Къде ли не я търсихме, на гарата ходихме, по приятели ходихме, до близката река също. Къде ли не сме я търсили. Накрая, за съжаление, ходихме и в гробищата“, добави Стефка Събинова.

Забравената в скенера пациентка била намерена след 18,30 часа от рентгенова лаборантка, която била на разположение.

50 лв. глоба и забележка за лаборантката

Като нелеп инцидент определи случилото се управителят на болницата в Павликени д-р Ренета Кръстева и допълни:

„Рентгеновата лаборантка каза, че я е забравила. Наказах я. Немарливостта на една жена да се съсипва всичко на мен ми е обидно и болно. Много неприятна ситуация, наистина“.

Работещите в скенера са дали писмени обяснения, а рентгеновата лаборантка, която забравила пациентката 6 часа в апаратурата, е наказана със забележка и глоба от 50 лева, колкото е допълнителното ѝ материално стимулиране, посочи д-р Кръстева.

Тя обясни какви мерки са предприети, за да не се случват подобни инциденти:

„Първото, което направих, е да купят един звънец от тези, които са преносимите и да го сдават на пациент, който влезе в скенера, ако нещо такова се случи, зная ли вече, да може да реагира и да звъни на територията на рентгена и извън. Поисках веднага от фирмата, която ни обслужва рентгена, има ли остатъчно излъчване на рентгена след спирането. Няма да има здравословни последици за пациентката. Наказах я финансово (рентгеновата лаборантка), но това не мога да го върна и по тази причина съм си потърсила адвокат“.

Близките на забравената в скенера жена ще съдят Павликенската болницата.

„Няма начин това да бъде простено“, коментира дъщерята Стефка Събинова.

„Нещата трябва да излязат наяве, няма как да се потулват проблемите, да се замитат. Не само рентгеновата лаборантка е виновна, много виновни има, оказа се при срещата ни с управителя на болницата, видях, че много неща куцат. Ще предприема  мерки към прокуратура, след това към Изпълнителната агенция, която се надявам, че ще си свърши работата и съответно след това в съда ще се видим. Няма да оставя нещата така“, добави тя.

70-годишната пациентка е напуснала Павликенската болница и продължила лечението си в софийска клиника.

Няма опасност за пациент при изключена апаратура

Няма опасност от за здравето на пациент, оставен в скенер продължително време след приключване на процедурата, защото апаратурата няма остатъчно излъчване. Това каза пред „Хоризонт“ д-р Марин Пенков, началник на отделението по Образна диагностика в болница „Свети Иван Рилски“, коментирайки случая.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!