Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада се готви за парламентарни избори

Джъстин Трюдо и Андрю Шиър на предизборен дебат.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко дни преди парламентарните избори в Канада на 21 октомври всички анкети показват, че нито либералната партия на премиера Джъстин Трюдо, нито консерваторите на Андрю Шиър ще получат абсолютно мнозинство, предаде АФП.

Ако прогнозите се кажат верни, следващият премиер ще трябва да формира алианс с една или повече от по-малките партии, за да оцелее във вота на доверие в долната камара.

Ако партия спечели абсолютно мнозинство

Камарата на общините (долната камара) има 338 места. За получаване на абсолютно мнозинство партия трябва да има поне 170 депутати, което обикновено изисква 40% от гласовете.

Либералите на Трюдо имаха 177 места, когато парламентът бе разпуснат миналия месец за изборите.

Ако партия има поне 170 места, нейният лидер става премиер.

Без абсолютно мнозинство

На теория партията с най-много места формира правителство, но това не е гарантирано.

„Не е задължително партийният лидер, който получи най-много места да направи кабинет“, заявява Франсоа Роше, проф. по политически науки в Отавския университет.

За да управлява страната, по правило премиер трябва да си осигури подкрепата на мнозинството депутати в Камарата на общините. Трюдо остава премиер, докато не подаде оставка или не бъде отстранен с вот на недоверие.

Според последните прогнози неговите либерали могат да спечелят между 130 и 145 места.

За да остане на власт, той би разчитал на подкрепата на Нова демократическа партия (НДП), Зелената партия или на сепаратисткия Квебекски блок, „което значително усложнява нещата“, според Роше.

Ако либералите имат над 160 места, може да опитат да управляват, ако си докато имат мнозинството гласове на своя страна. „Всичко зависи от политическите умения“, казва Роше.

От друга страна правителство на малцинството на Андрю Шиър трудно би сключило алианс в парламента, тъй като лидерът на НДП Джагмит Сингх изключи възможността да подкрепи консервативен кабинет на малцинството.

Квебекският блок и Зелените са категорично против плана на Шиър да промени политики за околната среда и по-конкретно да махне „въглеродния данък“, въведен от либералите.

Блокът заяви, че ще реши кого да подкрепи в парламентарния вот въз основа на гласуване, докато „зелената“ лидерка Елизабет Мей отказа да коментира възможно сценарии.

Възможно ли е коалиционно правителство?

На теория да, но на практика не е много вероятно.

„Това не е част от канадската политическа култура“, посочва Роше. Случвало се е веднъж – през 1917 г., когато консерватори и либерали формираха коалиция, за да приемат закон за военната служба насред Първата световна война.

Кога ще бъде ясен премиерът?

В понеделник вечерта, ако някоя партия спечели мнозинство.

В по-вероятния сценарий за правителство на малцинството това може да отнеме седмици, ако не и месеци.

Ако Трюдо реши да остане на власт – със или без мнозинство, той първо ще формира нов кабинет и след това ще разработва законодателния си дневен ред.

Проучванията

Възможностите за стабилен кабинет са малки. „През 2015 г. нито експерти, нито сондажи смятаха, че либералите на Трюдо можеха да излязат от трето място до убедителна победа“, припомня Роше.

Според последните две анкети консерваторите имат лека преднина пред либералите – 30 на 29%. Следват НДП (20%), Зелената партия (8%) и Квебекският блок (7%). 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна