Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

Легендарната актриса отново работи с режисьора Стефан Спасов, с когото направиха супер хита „Три високи жени“

Мария Стефанова и Стефан Спасов
Снимка: Божидар Марков
В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер.
Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември
на сцена „Апостол Карамитев“.

Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е поверена на Вяра Табакова. В актьорския състав са Пламен Димов, Ненчо Костов (номинация за Икар 2019 и награда Аскеер 2019 за изгряваща звезда), София Бобчева (награда Икар 2018 за поддържаща женска роля, награда за женска роля Златен Кукерикон 2019) и Стелиан Радев (номинации Аскеер и Икар за изгряваща звезда, номинация Златен Кукерикон 2019 ).

Екипът на „Облог“ Снимка: Божидар Марков

„Става дума за две жени, оставени в дом за възрастни хора. Това не значи обаче, че пиесата е драма. Напротив - жанрът е комедия. Героините на Мария Стефанова и Вяра Табакова се жени, запазили хъса и страстта си към живота, желанието да общуват, да играят, да им се случват нови предизвикателни и интересни неща. Мисля, че материалът е изключително цветен пълнокръвен, любопитен с много хубави характери и актьорски задачи. Има някакво Моцартово внушение, казва режисьорът Стефан Спасов.

Той се спира на „Облог“, след като дълго търси подходяща пиеса за Мария Стефанова. „Много успешна и ползотворна беше работата ми с нея в „Три високи жени“. Харесахме се, както професионално, така и човешки. И затова реших следващият ми спектакъл да бъде отново с нейно участие“, уточнява режисьорът.

„Да играя на една сцена с Мария Стефанова е най-ценното за мен, казва София Бобчева и ни хвърля в сюжета с репликата „А иначе моята героиня е една жена, която скача с парашут...
Как звучи „Облог“ на Дейвид Линдзи-Абер на пръв прочит за режисьора Стефан Спасов и актьорите Стелиан Радев, Ненчо Костов и София Бобчева, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!