Eмисия новини
от 16.00 часа

Британска заложна къща очаква Джонсън да загуби утрешния вот за Брекзит сделката със 7 гласа

Goldman Sachs обаче повиши на 65% шансовете за излизане на Великобритания от ЕС със споразумение

Водещата британска компания за спортни залози Sporting Index, която прогнозира доста точно и трите неуспешни вота на предишната Брекзит сделка, договорена от Тереза Мей, обяви в петък, че по време на утрешното гласуване в Камарата на общините новата сделка на Борис Джонсън ще спечели подкрепата на 313 депутати. Това обаче няма да бъде достатъчно, тъй като са необходими поне 320 гласа, за да бъде одобрено договореното в четвъртък споразумение с ЕС.

Фирмата отбелязва: "Най-вероятният проблем може да се окаже подкрепата за новата Брекзит сделка на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), като досегашните сигнали предполагат, че Арлин Фостър (лидерът на ДЮП) и компания  няма да одобрят преминаването на сделката през парламента".

Компанията за спортни залози Sporting Index направи доста точно преценки за изхода от предходните три парламентарни гласувания на Брекзит сделката на бившия премниер Тереза Мей.

На първото гласуване, провело се през януари, фирмата за залози прогнозира, че Тереза Мей може да загуби с 218 гласа, като реално тя загуби с 220 гласа.

На следващото гласуване през март Тереза Мей загуби със 149 гласа, като преди това компанията Sporting Index прогнозира загуба със 148 гласа, а на последното гласуване на предишната Брекзит сделка фирмата за залози прогнозира загуба с 60 гласа, докато реално споразумението не беше прието със загуба от 58 гласа.

Банката Goldman Sachs обаче смята, че сделката ще премине успешно през британския парламент и с оглед на това повиши оценката си за излизане на Великобритания от ЕС със споразумение до 65% от 60%. В същото време голямата американска банка намали шансовете за Брекзит без сделка до едва 10% от 15% и запази на 25% вероятността въобще да няма Брекзит.


Още от
Урсула фон дер Лайен

Гласуват новата ЕК на 27 ноември

обновено на 21.11.19 в 16:34