Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леа Коен: Спасила евреите си страна не е имунизирана срещу расизъм

Може ли едно общество да има имунитет срещу расизма

Жана Попова: Започва да избледнява знанието за това какво е расизъм

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България излезе с остра декларация по повод думите на президента Румен Радев, че било цитирам "недопустимо народ, който е спасил всичките си евреи, да бъде обвързван с расизма".

"Това не е индулгенция, която се разпростира върху един век близо вече. Нашата асоциация се занимава именно с опазване на историята на най-тежкия период, съвременен период на еврейството, включително на българското, това по времето на Втората световна война", посочи пред "Хоризонт" Леа Коен, писател, политик от началото на прехода, български посланик в Белгия, Люксембурт, НАТО, Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн.

"И ние не можем да приемем всеки повод, при който да се тиражира една полуистина за спасяването на 50 хиляди, те се и увеличават, защото бяха 48, сега станаха 50 000, да се пренебрегва целият контекст на събитията. Вие го формулирахте много добре. Става въпрос не за българската държава, която се е притекла на помощ на евреите, напротив - тя е била техен враг. Тя ги е изселвала, отнела им е правата. Изпратила е една част от тях в лагерите на смъртта", коментира Леа Коен в предаването "Хоризонт до обед". 

Расизмът има ежедневни проявления

"Става въпрос за достойни българи, които ние многократно поименно сме назовали и които ние почитаме. Значи всеки повод, при който се използва този аргумент, за да се тиражира една полуистина за нас, е оскърбителен и затова ние реагираме, допълни Леа Коен.

"Освен това ние реагираме на всяка проява на расизъм, защото имаме много голяма чувствителност към това явление и ако то излиза днес на стадионите, ние го виждаме в нашето ежедневие всеки ден. Този расизъм се проявява и по отношение на ромската общност, по отношение на евреите. Една страна, в която достойни българи са спасявали евреи, не е имунизирана от антисемитизъм", смята Коен.  

Леа Коен

Светът стана свидетел на онова, което подмолно подяжда обществото

"Достатъчно е да отворите който искате форум в Интернет или във Фейсбук, за да се натъкнете на ужасяващи коментари, антисемитски. Така че обществото носи този проблем. В случая той стана много видим, защото се показа на един много масов спорт, който много често е служил за политическа платформа и в миналото, и днес. Просто целият свят стана свидетел на това, което отдавна подмолно подяжда съвременното българско общество", каза Леа Коен. 

Футболните агитки не се състоят само от расисти, гласи коментарът на доц. Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски". Тя е изследвала поведението на футболните агитки.

Доц. Жана Попова

Няма нужда да ни обясняват що е то расизъм

"Няма нужда да излиза някои да ни го обяснява. Още по-малко има нужда, когато става дума за расизъм, някой да налага матрицата, това е като еди какво си", смята доц. Попова. Трябва да ни безпокои начинът, по който се употребяват жестовете, отбеляза тя.

"Започва да избледнява знанието, особено при по-младите хора, за това какво е расизъм и започва да се бърка с всички онези прояви, които бихме казали, че са ниска култура. Това не е ниска култура, това е много повече. Това е проява на безчовечност." 

Употребите на агитките са много ясно разпознаваеми, твърди университетският преподавател.

"И пак казвам, трябва да бъде направена разликата между тези, които са на стадиона заради футбола, а те остават все по-малко, и онези, които са там с определени политически и в случая културологични дори послания, каквито има военният  министър", каза още доц. Жана Попова.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!