Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съчетанията на новата ни смесена двойка в акробатиката са с трудност за топ 5 на света

Мариела Костадинова и Теодор Великов
Снимка: http://studiolight.bg

Националниятни отбор по акробатика направи открита тренировка по повод годишнината от спечелването на титлата на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес от смесената ни двойка.

В тренировката новите си програми показаха олимпийската шампионка Мариела Костадинова и новият й партньор при смесените двойки Теодор Великов. Двамата тренират заедно от четири месеца, а новите им съчетания са с трудност равняваща се на състезателите от топ 5 в света.

„Трябваше за четири месеца да решаваме доста задачи- като започнем от това, че тепърва ги събираме двамата до изработването на новата програма. За сега горе –долу успахме да ги опазим здрави, което също ни беше приоритет. В момента имаме лек проблем с Теодор, преди седмица Мариела имаше проблем с крака, но се надявам, че ще се справим с тези болки до седмица-две“, сподели Николай Иванов.

„Винаги съм искал да играя в смесена двойка. Това ми е било мечта. Аз съм бил част от четворка мъже през 2011-2012 година. След като прекратих кариерата си мислех, че повече няма да се върна и да тренирам на толкова високо ниво. Но, когато тази възможност ми бе предложена, я грабнах с две ръце, както се казва. Особено пък да играя с олимпийски шампион. Голяма отговорност е да се тренира с нея. Да се подготвим за европейското беше доста трудно. Особено за мен, след като не бях тренирал от доста време“, допълни Теодор Великов.


В заниманието се включиха и останалите национални състезатели, които са в последния етап от подготовката си за предстоящото европейско първенство в Холон. В Израел ще ни представят женска двойка, женска тройка и мъжка двойка във възраст 11-16 години, женска двойка и женска тройка при 12-18 годишнините и една женска тройка във категорията 13-19 години.

„Битката при най-малките е най-жестока. Там са страшно много състезатели и страшно много държави пускат по два отбора. Ние сме събрали най-добрите в момента. Абсолютно всеки един от тези видове имат възможности да се класира за финал. Във финалът всичко започва от нула, въпроса е да попаднем във финалите. И след това да се надяваме на медали“, разясни Недко Костадинов – генерален секретар на БФ по акробатика.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна