Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: Сделката за Брекзит не е нова, няма да мине през парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Сделката за Брекзит не е нова. В по-голямата си част споразумението на Борис Джонсън копира това на Тереза Мей. Основната разлика са промените в статута на Северна Ирландия, който ще бъде специален“. Това каза пред БНР Емил Соколов, докторант по модерна британска история.

Той очерта някои от пречките пред новата сделка:

„Демократичната юнионистка партия е твърдо против новата договорка, това е една от партиите в Северна Ирландия. За Северна Ирландия е важно да не се различава от останалата част на Обединеното Кралство. Неяснотата за стоките, които ще излизат и влизат в страната, също е проблем. Против сделката е и опозицията – Лейбъристката партия на Джеръми Корбин“.

В предаването „Хоризонт за вас“ Емил Соколов прогнозира, че сделката няма да мине в британския парламент, най-вече защото на Джонсън му липсват много гласове, и че ще се поиска отсрочка за организиране на нови избори.

„Във Великобритания предстоят избори, независимо дали сделката ще бъде приета или не. Опозицията има всички основания да се страхува, че ако не приеме сделката на Джонсън, той ще се възползва от това. Ако сделката му не мине, следващото обвинение ще е, че опозицията тласка страната към излизане без сделка и към икономическа катастрофа“, допълни Емил Соколов.

Интервюто с Емил Соколов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени