Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Ново отлагане на Брекзит е неизбежно, ако британските депутати отхвърлят сделката

Ангела Меркел, канцлер на Германия
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред останалите лидери на ЕС в петък, че би било "неизбежно" ново удължаване на Брекзит срока, ако в събота британските депутати отхвърлят договорената нова сделка.

Вестник "Гардиън" съобщи, че по време на нейни разговори в кулоарите на продължаващата и днес среща на върха на ЕС, Меркел е коментирала, че на Обединеното кралство трябва да бъде предложено ново удължаване на срока за напускане на единния блок, ако британското правителство отправи подобна молба.

В четвъртък Меркел изрази оптимизма си относно новата Брекзит сделка, но отбеляза, че германското правителство все още я проучва задълбочено и скоро ще даде своето становище.

Вниманието на всички е насочено към утрешното извънредно заседание на Камарата на общините на Обединеното кралство, на което ще се гласува договореното от премиера Борис Джонсън ново споразумение за развода на Великобритания с Европейския съюз.

Парламентарното заседание се очаква да стартира в събота около 11:30 ч. наше време. Премиерът Джонсън ще направи официално изявление пред депутати относно постигната с Брюксел сделка, след което ще има 90-минутни дебати, последвани от ключовото гласуване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!