Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли светлина, но и музика в края на тунела

Отговорът - от синтуейв изкушението Perturbator и концерта им в София

Perturbator с концерт в София на 18 октомври
Снимка: Wrong Fest

Искате ли да се телепортирате хем в мрачните пространства на кибер звуците от 80-те, хем в лоното на ледените технологии от недалечното бъдеще? Напълно възможно, ако сте в София и посетите концерта на дарк, синтуейв, индъстриъл проекта Perturbator. Той е най-известното музикално начинание на французина Джеймс Кент, който идва у нас за първи път. Наричан пионер на синтуейва, 26-годишният Джеймс от Париж е поставян сред топ 5 изпълнителите в този стил. В „Изотопия“ повече за събитието, но и за Джеймс, разказа Vladi Mer, един от организаторите на концерта.

Vladi Mer

Увлечението на Кент към мрака тръгва още от тийнейджърските му години, когато свири блек метъл, обяснява ни Влади. И сега той се изявява на сериозни метъл сцени, както и на по-тежки фестивали. И все пак, ако човек поиска, може да потърси и дори намери

светлината отвъд мрака,

защото за турнето си Джеймс е подготвил специално светлинно шоу. Но внимавайте, светлините няма да са подходящи за хора, склонни към епилептични припадъци.

А иначе - повлиян дълбоко от80-арските филми на ужасите и първите компютърни игри, Джеймс подчинява както музиката, така и визията на едно водещо желание - да се почувстваме като в игра или на сцената на филм. Да съпреживеят концерта му са поканени, нърдове, геймъри, фенове на научната фантастика и златните години на синтуейва.

„Ще се получи смесица от жанрове и асоциации, която може да изстреля хората както във футуристичното преживяване как би изглеждал светът след 20 години, така и да ни върнат носталгично към 80-те години и сегашния ренесанс на тази естетика“, обяснява Влади и дава уместния пример със сериала Stranger Things.

The Algorithm

За въздействието на концерта ще се погрижи и подгряващата The Algorithm, също от Франция. „Доста интересна, експериментална група, която миксира елементи от сайбърпънка с метъл рифове, подсилвани от синтезатори, смятани с алгоритми“, допълва Влади и подчертава, че именно алгоритмиците печелят наградата за най-добри ъндърграунд изпълнители на Metal Hammer Golden Gods през 2013 г.

Защо „щастливата“ музика е мисия невъзможна?

Това е доста дълга традиция за синтуейвърското поколение, разказва Влади. Вдъхновението им идва от дистопичната литература, която често предвижда бъдеще несъвършено в един прекрасен нов свят.

Влиянието на фантастите неутописти, хората, които предричат сблъсък между технологиите и човешкото, може да бъде ясно разчетено в творчеството на Perturbator. Да, може би има стремеж да одухотвориш болтовете и гайките, но го има и обратното. Вдъхновението идва и от това, което предстои, загубата, която може би ще преживеем. И – както казва Влади – можем да се запитаме дали е дошъл моментът да се уплашим от техниката и от негативните страни на едно бъдещо или дори настоящо авторитарно общество.

Изживяването на такива концерти е емоционално разтърсващо и това е една от целите му, допълва Влади. В цялата работа има и готически елемент - чрез ужасното да откриеш възвишеното.

Билети за концерта на Perturbator на 18 октомври в София все още има, макар че намаляват.

Whispering Sons

А на 23 ноември, отново в столицата, на българска сцена за първи път ще се качи още едно дарк изкушение – Whispering Sons. Млада група, която обаче набира невероятна скорост в последните години.Задължителна за хората, които харесват Joy Division, ранните The Cure и Massive Attack.

Ако искате да потънете в дистопичната светлина на мрака, чуйте интервюто с Vladi Mer в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени