Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марин Пенков: Няма опасност за пациент в изключен скенер

Снимка: http://www.alzimaging.com

Няма опасност от за здравето на пациент, оставен в скенер продължително време след приключване на процедурата, защото апаратурата няма остатъчно излъчване. Това каза пред „Хоризонт“ д-р Марин Пенков, началник на отделението по Образна диагностика в болница „Свети Иван Рилски“ след случая със забравена възрастна пациентка в скенер в Павликени.

„Освен да се притесни, че са го оставили сам в едно помещение, нищо друго, тъй като апаратура, когато е изключена, няма лъчи, няма облъчване, няма вредности за никой. В конкретния случай, това, че е възрастна и може би че е оставена толкова дълго време някъде без лекарски надзор, това по-скоро е по-големият проблем, отколкото това, че е била на скенер. Тя е имала проблем с белите дробове и скенерът е „златният стандарт“ за изследване на белите дробове. За подобен случай не съм чувал преди“, добави той.

По-рано днес стана ясно, че пациентка е била забравена с часове в скенера на общинската болница в Павликени и била обявена за издирване от полицията. За случая е сезирана и прокуратурата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна