Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофа на жп прелез забави с 4 часа влакове по трасето София - Варна

| обновено на 18.10.19 в 19:00
Блокираният влак недалеч от гарата в Левски
Снимка: Лъчезар Вълев

200 пътници от два влака останаха блокирани близо 4 часа, след като по обед международният влак от София за Букурещ блъсна автомобил на прелез между гара Левски и Павликени.

Ударът е станал по вина на водача на автомобила, каза за „Хоризонт“ инж. Бисер Минчев - главен ревизор по безопасност в Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

„В нарушение на Закона за движение по пътищата, при неспазване на светлинна и звукова задействана сигнализация, при преминаване на прелеза. Съвсем леко е пострадал шофьорът на автомобила. Тази година имаме 21 случаи на произшествия при  жп прелезите, при които двама са загинали и пет са пострадали. Специално за днешния случай, при нас щети - по железен път и по сигнализацията на прелеза - нямаме, за радост, но при много от случаите има повреди по прелезната настилка. Има удари по шосейни светофори, по апаратура на автоматичните прелезни устройства… Бих искал да призова всички водачи на МПС - спазвайте Закона за движение по пътищата, спирайте преди прелеза, бъдете внимателни и спазвайте указанията на прелезните устройства“, каза Бисер Минчев.

Автобусната фирма, с която БДЖ работи и е трябвало да извози блокираните пътници в двата влака, отказала, защото в петъчния ден е много натоварена. 

Мястото на катастрофата - при Градище, недалеч от гара Бутово, беше разчистено и влакове поеха по маршрутите си след 18 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!