Eмисия новини
от 18.00 часа

Румен Радев прие почетния караул по случай празника на военните парашутисти

Пред Паметника на парашутиста до парламента в София президентът Румен Радев прие почетния караул по случай Празника на военните парашутисти и поднесе венци. На церемонията бе и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Снимка: БТА

Празникът на военните парашутисти беше отбелязан със специална церемония пред Паметника на парашутиста до сградата на Народното събрание в София. Президентът Румен Радев прие почетния караул по случай празника и поднесе венци. 

Парашутната дружина към Въздушните войски е формирана през 1943 г. с указ на цар Борис Трети. 

Командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев припомни за саможертвата на първите военни парашутисти:

"Българските воини от Парашутната дружина точно преди 75 години на този ден при Стражѝн, на територията на днешна Северна Македония, доказват, че когато става въпрос за майка България, сантименти няма. Дават възможност Първа българска армия да настъпи в заповяданото направление към Крива Паланка и Куманово".

Полковникът от запаса Васил Тумов, който се е занимавал с военен парашутизъм в продължение на 30 години сподели:

"Връщаме се в годините назад - приятели, колеги, коментираме. Това е за нас този ден. Нашата професия е динамична. Всяко едно действие е с много напрежение. Трябва да си винаги съсредоточен. Парашутният скок само е елемент от всичкото онова, което се върши. За нас няма фронт. За нас фронтът е от всички страни".

Още от