Eмисия новини
от 21.00 часа

Оригинален прочит на библейски сцени се превръща в изкуство

Юлия Станкова: Аз съм богослов със сръчна ръка, не иконописец

В нашите храмове имаме нужда от образ, не можем да се молим абстрактно

Снимка: Еленица Маринова

Библейски сцени с оригинален авторски стил и прочит – това прави дипломираният богослов Юлия Станкова.
     

Тя определя себе си като богослов със сръчна ръка, а не иконописец, а картините си като откровение. От малка знае, че е родена, за да бъде художник, но животът ѝ потегля в друга посока. Следвайки професията на своя баща, става инженер. Преди 25 години решава, че трябва да развива таланта си и постъпва на работа в реставраторско ателие, където овладява иконописната техника. Влечението ѝ към християнството постепенно нараства. Водена от интереса си към библейските събития, Станкова се записва в богословския факултет.

„Исках да разбера какво се крие зад тези толкова одухотворени образи. Започнах да чета Библията, да се интересувам все повече и повече. Интуицията ми подсказваше, че в полето на религиозната живопис човек трябва да бъде колкото интуитивен, толкова и да познава много добре библейския текст.“

„Постепенно аз разбрах, че когато рисувам изцеленията, които е извършил Христос чудодейно, всъщност и аз самата съм изцелявания от него човек. И това изключително много ми помогна. Докато се занимавах със създаването на картини по текстовете на Новия завет, сама себе си се разпознах като християнка и разбрах коя съм всъщност.“

Художничката си поставя амбициозната задача да намери и извади на показ символното значение, скрито в библейския разказ. Прави го и с картината, вдъхновена от Тайната вечеря.

„Там вложих нещо, което не е описано в текста, за което аз много дълго време размишлявам – какво може да накара един ученик да предаде своя учител? Възможно е Юда да е искал да бъде любимият ученик на Христос… Много е възможно неговата душа да е била отровена от ревността.“

И докато в страни като Гърция, Сърбия, Румъния и Русия се правят експерименти и съвременни композиции в тази област, то у нас Юлия Станкова е единственият художник, който се занимава със съвременна иконопис.

За абстрактното изкуство в храмовото пространство у нас художничката казва, че ние имаме нужда от образ и не можем да се помолим на една безформена светлина.

„И докато в западноевропейската живопис, с настъпването на следващите етапи в модерното изкуство все повече изчезва човешкото лице, то става една бяло петно едва ли не, обратното – тук продължаваме да търсим лицето.“

В момента Юлия Станкова подготвя цикъл от картини, посветен на образа на жената в Новия завет. 

Творбите ѝ предизвикват голям интерес в чужбина. В Холандия например Станкова вече има 10 проведени изложби. Композициите ѝ са приети с голям възторг и в Северна Македония.

Творческата й биография включва повече от 40 самостоятелни експозиции. Последната ѝ изложба със заглавие „Не бой се, само вярвай!“ може да бъде разгледана в музея „Борис Христов“ в София. Експозицията ще остане там до 15-и ноември.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Снимки: Еленица Маринова

Още от