Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя творчеството на братята Милтон и Янаки Манаки

Роберт Янкулоски
Снимка: Ани Петрова

Изложбата „Манаки - история в снимки" представя фотографската дейност на братята Милтон и Янаки Манаки. Фотографиите, подбрани в експозицията, са резултат от близо 15-годишно проучване на куратора ѝ  Роберт Янкулоски. В изложбата, книгата и филма Роберт Янкулоски разказва за фотографското творчество на братята Милтон и Янаки Манаки.  

Изложбата може да бъде видяна до 16 ноември в галерия "Фотосинтезис", където са изложени 53 снимки, заснети от 1898 до 1935 година.

В студиото на "Хоризонт" Роберт Янкулоски разказа, че по време на Първата световна война - през 1916 година, братята Милтон и Янаки Манаки са живели в Битоля. Милтон, по-малкият брат, намерил пушки, оставени на улицата от сръбските войници и ги взел, за да ги използва за реквизит при снимките. Полицейските служители обаче  намерили оръжието и осъдили по-големия брат Янаки на смърт. Тъй като братята Манаки имали доста приятели, се стигнало до промяна на решението и било разпоредено Янаки първо да бъде отведен в затвора в Битоля, след това - интерниран в Пловдив, където отворил фотографско студио.

Надежда Павлова и Роберт Янкулоски

Роберт Янкулоски е роден през 1969 година в Прилеп. Завършва Факултета по драматично изкуство в Скопие, специалност „Кино“, през 1996 г. Придобива магистърска степен към Университета за аудио-визуални изкуства (ЕСРА) през 2011 година. Той е основател на Македонския център за фотография, създаден през 2000 година и автор на изследователския проект „Стара македонска фотография“. От 2014 е декан на Факултета за филмово изкуство в Университета за аудио-визуални изкуства, където преподава фотография.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна