Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитата на човешките права е гаранция за сътрудничество между КЗД и сродните турски институции

КЗД с меморандум за сътрудничество с турския омбудсман

Снимка: КЗД

В края на август 2019 г. КЗД подписа меморандум за сътрудничество с омбудсмана на Турция Шереф Малкоч. След подписването на меморандума Комисията беше поканена в Република Турция за договаряне на съвместни инициативи за защита от дискриминация и съхраняване на човешките права.

Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател, и доц. д-р Надежда Йонкова, главен секретар, бяха на официално посещение в Република Турция по покана на омбудсмана на републиката Шереф Малкоч.

Проведените срещи, ползотворните разговори за недискриминация и толерантност и за съвместни инициативи в посока защита правата хората са гаранция за по-нататъшно сътрудничество между КЗД и сродните институции в Република Турция.

През първия ден представителите на КЗД посетиха в Анкара Музея на анадолските цивилизации и замъка „Анкара“. Вторият ден започна с посещение в институцията на омбудсмана на Република Турция. Беше осъществена и среща със Сюлейман Арслан, ръководител на Институцията за правата на човека и равенството в Турция. Третата среща за деня бе с Хтиля Нергис, заместник-председател на Комисията по равенство на възможностите за жени и мъже на Великото национално събрание на Турция. Друга среща на високо ниво беше с председателя на Комисията по петиции на Великото национално събрание на Турция Михрима Белма Сатир. Последната среща за деня беше с Хакан Чавушоглу, председател на Комитета за разследване на правата на човека на Великото национално събрание на Турция. В третия ден българската делегация присъства на откриване на учебната година в Университета „Алтънбаш“ в Истанбул, където председателят на КЗД произнесе приветствено слово. Денят завърши със среща с Конфедерацията на балканските имигранти в Бурса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна