Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият сезон на квартет „Филхармоника“ преминава под знака на Бетовен

Снимка: @quartetphilharmonica

250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен обединява четирите концерта, които квартет „Филхармоника“ са подготвили през втория си сезон.

На 21 октомври от 19 часа в Камерна зала „България“, на концерт, озаглавен „Сладки мечти“, музикантите канят всички почитатели на класическата музика. Програмата включва Струнен квартет KV 464 в Ла мажор от Волфганг Амадеус Моцарт – произведение, което Бетовен подробно изучава и дори преписва в знак на възхищение. 

Във втората част на камерната вечер ще прозвучи един от най-красивите квартети на Франц Шуберт, известен като „Розамунда“, чиято втора част осезаемо е повлияна от Седмата симфония на Бетовен.

„Игри на въображението“ е заглавието на втория концерт на 16 декември. Програмата е изцяло романтична и включва лиричния цикъл „Кипариси“ на Антонин Дворжак и единствения струнен квартет на Морис Равел. „Във втората половина на нашия сезон, започваме един цикъл в цикъла, които смятаме да продължим и през следващия сезон, като във всеки концерт ще включваме по един от квартетите на Бетовен. По този начин ще отбележим 250 години от рождението на великия немски композитор“ – сподели примариусът на състава Павел Златаров.

Какво още са подготвили като концерти програми и изненади музикантите от квартет „Филхармоника“, чуйте в разговора с Павел Златаров и Милена Златарова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна