Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се „зелен“ пробив на парламентарните избори в Швейцария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 27% от швейцарските гласоподаватели заявяват, че климатичната криза ще бъде определящ фактор в техния вот, което предполага „зелен“ пробив и спад в подкрепата за националистическата Швейцарска народна партия (ШНП) на парламентарните избори в неделя, 20 октомври, пише в. „Гардиън“.

Мнозинството гласоподаватели вече са гласували по пощата на вота, с който се избират 245 членове на федералното събрание на страната – 200 в долната камара и 46 в горната.

Изпълнителната власт, която ще управлява страната през следващите 4 години, известна като Федерален съвет, няма да бъде ясна до 11 декември, когато 7-те кабинетни позиции ще бъдат разпределени между 4-те най-големи партии.

Сондажите показват, че Зелените ще спечелят над 10% от вота срещу 7 на сто на изборите през 2015 г. и може да получат по-добър дясноцентристките християндемократи, като така ще бъдат четвърти и за първи път ще имат свое място във Федералния съвет.

Зелените ще имат още по-голяма вероятност да получат място в кабинета, ако обединят сили с по-малката партия Зелени либерали, на която анкетите отреждат 7%. Въпреки че двете партии имат различни позиции по въпроси като икономическата политика и може да не съгласуват общ кандидат за министерски пост.

Иначе дяснопопулистката ШНП се очаква да остане най-голямата партия, въпреки че подкрепата за антимигрантската ѝ платформа намалява. През 2015 г. тя взе рекордните 29 на сто от вота, а сега очаква 27%.

Прогнозите сочат, че социалдемократите ще са втори с около 18%, следвани от либералите (16%) и християндемократите (около 10 на сто).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени