Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският фин. министър Шолц настоява ЕС да избегне ескалация на търговския спор със САЩ

Олаф Шолц, финансов министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Олаф Шолц посочи в петък, че длъжностните лица от Европейския съюз работят интензивно "зад кулисите", за да изковат търговско споразумение със САЩ и да предотвратят заплахата от тарифна война, като той се надява на постигане на сделка, предаде Ройтерс.

Попитан за новите американски мита върху европейското сирене, вино и друг внос от ЕС, които влязоха в сила в петък, Олаф Шолц посочи пред репортери, че той е за спокоен подход, който не ескалира допълнително напрежението с Вашингтон.

"Мисля, че това в крайна сметка ще свърши работа", каза той на съвместна пресконференция с президента на Бундесбанк Йенс Вайдман по време на годишната среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон.

И двамата висши немски представителя приветстваха новините за споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз и за предварителната търговска сделка между САЩ и Китай, определяйки ги като положителни развития, които биха могли да помогнат за намаляване на несигурността, на желанието на компаниите да инвестират и за укрепване на световната икономика.

По-рано днес САЩ въведе високи мита за вноса на редица европейски стоки на стойност 7,5 млрд. евро, след като по-рано този месец Световната търговска организация (СТО) постанови, че ЕС незаконно субсидира компанията "Еърбъс" (Airbus).

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом пък заяви, че ЕС ще въведе "своевременно" контрамита върху американски стоки относно субсидирането на компанията "Боинг" (Boeing) от страна на САЩ и в отговор на мерките на Вашингтон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна