Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнак на обвинен за футболно хулиганство: Аз бях на мача, а не брат ми

| обновено на 18.10.19 в 18:30
Снимка: БНР

Близнакът на единствения обвинен за расистки прояви на мача България-Англия твърди, че не брат му, а той е бил на стадион "Васил Левски" в понеделник вечерта. Софийският районен съд обаче отказа да го разпита и остави за постоянно в ареста 18-годишния Цветан Гечев. 

Според съдия Станислав Седефчев по делото са събрани достатъчно доказателства, включително и такива заснети от охранителните камери на стадион „Васил Левски“, че най-вероятно именно той е дал знак за начало на расистките скандирания по време на мача в понеделник вечерта.

Братът Димитър Гечев е бил разпитан от полицията и според наблюдаващия прокурор не се налагало да се явява и пред съда. Съдия Станислав Седефчев се съгласи с това.

Според брата на задържания в понеделник вечерта Цветан бил в дома на приятелката си. Това твърди и бащата на приятелката на Цветан.

„Прибрах се в 20:30 ч. и децата си бяха там. Аз лично им сготвих. Цветан, да не кажа голяма дума, но откакто е при мене, на мач - никога. 

Мъжът не е разпитван досега, въпреки че Димитър е казал на полицаите, че брат му живее в дома на приятелката си.

На същите полицаи свободният брат близнак е обяснил, че той е бил на стадиона. Докато бил при тях, видял и кадрите, по които те търсят участниците в расистките прояви:

„Дойдоха сутринта на вратата и казаха, че търсят Цветан. Казаха, че за 15 минути им трябва. И ето - три дена… Вчера бях в СДВР и гледах снимки, където съм аз, а брат ми има брада и се вижда даже!“

И макар че няма обвинения, Димитър Гечев отрича да е изпъвал ръката си в нацистки поздрав, но не и да е псувал:

„То е нормално хората да псуват, като падаме с 6 на 0. И вие да сте там, и вие ще псувате“.

Тези обяснения, дадени в съдебните коридори нямаха отношение към съдебното решение - 18-годишният Цветан Гечев да остане за постоянно в ареста. Πoвдигнато му e обвинение за квалифицирано хулиганство, извършено в изпитателния cpoĸ на условна присъда. В четвъртък ще стане ясно дали актът на районния съд ще бъде потвърден и от Градския съд.

Междувременно от MBP съобщиха за още задържани за непристойни действия на злополучния мач България- Англия и преброиха, че общият брой на установените съпричастни до момента е 16. С обвинение обаче е само Цветан Гечев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна