Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кореспондент за месец от различни точки на Стария континент

През Европа с ван - от Финландия до Канарските острови

Даяна Олегова бе презентатор на единия отбор по европроекта Road Trip

Да преминеш през Европа с ван – два отбора от по четирима души се разделиха в два вана, за да прекосят Стария континент по два маршрута – от Финландия до Канарските острови и от Ирландия до Кипър. Това се случи в рамките на второто издание на проекта на Европейската комисия Road Trip.
     

Пряко от Бирмингам 22-годишната актриса Даяна Олегова разказа за приключението в предаването „Изотопия“, като го нарече „уникално изживяване“. Даяна била определена за водещ презентатор на нейния отбор.

Имало страшно много кандидати за всяка позиция, около 3 хиляди души са искали да участват в проекта, първият етап на кандидатстването бил онлайн, а Даяна трябвало да изпрати видеа, демонстриращи възможностите й.

От 16 финалисти, излъчени в Брюксел, след финалното отсяване останали осем души.

Шенген беше един от нашите най-хубави дни, сподели Даяна Олегова. „Като завършек на деня се качихме на балон, въздушен, и летяхме, което символизираше липсата на граници. Защото е възможно от балон да прекосиш граница – ние излетяхме от Люксембург и се приземихме в Германия, благодарение на Шенгенското споразумение."

Конкуренция с другия отбор нямаше, подкрепяхме се едни други, свидетелства още Даяна. „Те ни пратиха като видяха мечка, ние им пратихме като видяхме рис - иберийският рис, застрашен вид животно. 100 са били преди няколко години, но са приели много мерки, така че по последни данни са стигнали до 700.“

Даяна Олегова е била част от отбора, преминал маршрута Финландия-Швеция-Дания-Белгия-Люксембург-Франция-Испания-Андора.

Едно от най-интригуващите й преживявания било в бивша индустриална сграда в Германия, превърната в парк за приключения, където "може да се катериш и да ходиш по въжета". 

Сред трудните моменти Даяна откроява спазването на сроковете, определени за качването на материали от пътуването. „Този един месец живяхме на страшно бързи обороти и малко ни беше трудно да съчетаваме кога да снимаме, кога да се насладим, кога да се опознаем, кога да спим, кога да редактираме това, което сме заснели през деня…“

В Андора се запознали с изследователи на глобалното затопляне. „Беше високо в планината, в Пиренеите, много валеше, беше страшен студ…“ Техният домакин, силно привързан към работата и призванието си, всеотдайно ги посрещнал с обувки, якета, шапки и шалове.

„Насладих се на всеки един момент. Намерих това, което ме кара да се чувствам щастлива“, гласи равносметката на Даяна, която се заканва да пътува повече в бъдеще.  

Цялото интервю е в звуковия файл.

Снимки: © Road Trip Project 2019

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна