Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно Льо Мер: Париж, Берлин и Рим могат да блокират криптовалутата Либра на "Фейсбук"

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер заяви в петък във Вашингтон, че Париж, Рим и Берлин правят съвместни планове, за да блокират предложената от "Фейсбук" нова криптовалута Либра на европейска територия.

Ден по-рано Льо Мер написа в статия, публикувана от "Файненшъл таймс", че дигиталната валута Либра е "узурпатор на суверенното право на държавите да поддържат свои валути и това ще има драматични и непредвидени последствия".

По-рано този месец изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че ще предложи ново законодателство относно цифровите валути като Либра.

Новината е факт, след като в последно време редица компании започнаха да се отказва от участие в проекта Либра на "Фейсбук". По-рано тази седмица компанията Booking Holdings Inc., която е собственик на известната интернет търсачка за пътувания Booking.com, обяви, че се оттегля от проекта Либра.

Преди това редица други големи компании като Mastercard, Visa, Paypal и Stripe също решиха да се откажат от участие в създадената от "Фейсбук" асоциация Либра.

Министърът на финансовите на САЩ Стивън Мнучин пък заяви, че негово министерство е "напълно наясно", че криптовалутата Либра ще трябва да премине през строги проверки в случай, че тя не отговаря на стандартите срещу прането на пари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна