Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС са разделени по въпроса за бюджета на общността

Снимка: consilium.europa.eu

Лидерите на ЕС дискутираха днес нов бюджетен план, който да позволи на общността да изразходва до 1,1 трилиона евро в периода 2021-2027 г., но дълбоките различия между правителствата може да блокират сделката в продължение на месеци, предаде Ройтерс.

Според предложението, подготвено от ротационния председател Финландия, следващият дългосрочен бюджет трябва да има капацитет между 1,03 и 1,08% от брутния национален доход на ЕС.

Това би позволило на ЕС да изразходва между 1 - 1,1 трилиона евро за 7 години в първия си бюджет след напускането на Великобритания, която е един от най-големите донори в хазната на блока.

След срещата си някои от евролидерите определиха преговорите като трудни.

Финландският документ, с който разполага Ройтерс, е по-малко амбициозен от предложенията на Еврокомисията, която иска бюджет в размер 1,1% от брутния национален доход, а ЕП призова за още по-голям бюджет – 1,3% от БНД.

Финландското предложение отива отвъд искания от Германия (най-голямата икономика в ЕС) 1 процент. И това не се харесва на повечето от 27-те страни членки, заявиха официални лица, според които предстоят дълги преговори до постигането на компромис.

Бюджетните преговори обикновено са сред най-трудните в ЕС, който е все по-склонен на разпри. Страните са силно разделени по въпроси като икономически политики, финансови реформи и миграция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени