Eмисия новини
от 15.00 часа

Марио Бионди: "Музиката не е комерсиален продукт. Тя е душевност и начин на живот"

2
Италианският певец и композитор Марио Бионди
Снимка: mariobiondi.com

Марио Бионди притежава един от най-дълбоките, кадифени и разпознаваеми гласове сред съвременните джаз вокалисти. А тази вечер ще имаме шанса да чуем този глас и на живо в столичната зала 1 на НДК. Италианската звезда се завръща в България за своят втори концерт, след като през 2017-та зарадва всички свои почитатели със страхотен концерт в столичен клуб. Усещането този път със сигурност ще е по-различно, предвид голямата сцена, но емоцията и настроението с което успява да грабне публиката са гарантирани.

Бионди е роден през 1971г. в Катания, под името Марио Ранно. Страстта му към музиката се заражда още в ранна детска възраст, като семейството му е сред основните движещи сили, провокирали интереса и любопитството му.

"Баба е била певица, и то още през 40-те години на миналият век. 20 години по-късно, по този път е тръгнал и баща ми. Благодарение на баба ми имах възможността да се докосна до Синатра, Пери Комо и други сериозни изпълнители в този жанр...баща ми ме запозна със соул и ду-уап музиката." - споделя музикантът.

Големият му пробив идва едва през 2006-та, когато излиза първият му албум "Handful of soul".

"Започнах да споделям своята собствена музика още когато бях на 12...На 16 написах първите си песни, но проблемът беше, че още тогава се насочих към джаза, а по това време той не беше сред най-слушаните и харесвани стилове в Италия...Именно заради това се наложи да почакам доста дълго време преди да представя песента "This Is What You Are" на публиката, но точно тя беше моят начин да се свържа със света и хората в него."

През годините италианският джазмен е работил с велики музиканти, сред които Ал Жиро, Рей Чарлз, групата Earth Wind and Fire, Тил Брьонер, Шака Кан и много, много други.

"Израснах с музиката на Ал Жиро, Earth Wind and Fire, Кармен МакРей, Пиндо Даниеле, Рей Чарлз. Те бяха моето вдъхновение. Успях по един или друг начин да се свържа с тях...защото усетих тяхната душевност като собствена. А когато се срещнах с тях на живо беше невероятно преживяване, защото се запознах с хората, които слушам през целият си съзнателен живот. И наистина те изглеждаха точно така, както звучи тяхната музика, така както си ги представях слушайки ги."

Концертът в София е част от голямото световно турне, в което музикантът представя новият си албум "Brazil". Това е неговият 9-ти студиен албум, а особено впечатление прави връзката с бразилската култура, която е сериозно отразена и в първият му албум.

"Бразилската музика е една от любимите ми, защото е изпълнена със страст и защото притежава толкова твърда и убедителна ритмическа специфика."

Какво още сподели той за семейство си, за родната Сицилия, за вдъхновението, за личният си свят и за брадата, която вече не е част от визията му, чуйте в прикаченият звуков файл.


Галерия

Още от