Eмисия новини
от 03.00 часа

Сърбия отвори „банка“ за ракия

В „банката“ в Белград любители на ракията могат да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и тя да отлежи до 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60%.
Снимка: „Вечерне новости“

Ракията се смята за сръбското злато, а златото се пази най-сигурно в банка, затова днес в Белград бе открита първата Сръбска ракиена банка, предаде БТА, цитирайки Танюг.

В нея заинтересованите граждани и фирми ще могат да си изберат вид ракия и да я оставят да отлежава в дъбови бъчви с тяхното име.

Сръбската ракиена банка е открита в рамките на Белградската спиртна фабрика и представлява нов туристически продукт на Белград. Ето защо първото буре в банката е наречено на Туристическата организация на Белград и в него се пази дюлева ракия под името „Белградска ракия“.

„Първата сръбска банка за ракия е част от промоцията на нашата традиция и култура, както шотландското уиски е традиция на Шотландия и на целия англосаксонски свят“, каза председателят на туристическата организация Миодраг Попович.

Той добави, че всяка сръбска добра ракия е по-добра и от най-доброто и най-скъпо уиски, защото е направена от плодове. „Всичко друго е въпрос на маркетинг и промоция“, каза Попович.

Собственикът на спиртната фабрика Бранко Нешич обясни, че банката е място, където всички любители на ракията могат на едно и също място да изберат ракия, да я сложат в бъчва, да я запечатат и да оставят ракията да отлежи между 6 и 36 месеца, което може да увеличи стойността ѝ до 60 процента.

Запечатаното буре може да се отвори само от клиент на ракиената банка, а след като ракията отлежи, тя се бутилира в шишета с персонален етикет на клиента.

Още от