Eмисия новини
от 22.00 часа

"Спейс екс" иска да включи още спътници в своето съзвездие "Старлинк"

Частната американска компания „Спейс екс“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частната американска компания „Спейс екс“ внесе в Международния съюз по далекосъобщенията в Женева искане за отпускане на допълнителни честоти на 30 хиляди свои спътника, към съществуващите 12 000, съобщава Франс прес. Те ще бъдат включени в съзведието от мини-сателити „Старлинк“ на компанията на Илон Мъск.

Предназначението й е да осигури високоскоростен интернет на Земята с малките апарати, които ще кръжат на сравнително ниска орбита от 550 километра. Покриването на небето със сателити ще бъде такова, че няколко от тях ще бъдат в пряка връзка от всяка точка на планетата.

„Спейс екс“ изстреля първата си серия от 60 спътника през месец май и групата ще влезе в действие на територията на Канада и северната част на САЩ догодина. Според компанията ще са нужни още 24 изстрелвания, преди да бъде покрита останалата част от света.

Понастоящем в орбита има над 2 100 активни спътника. Прибавянето към тях на още 42 000 буди безпокойство. Астрономите се опасяват, че големият брой мини-сателити на ниска орбита ще попречи на видимостта на земните телескопи от обсерваториите. Второто им притеснение е увеличаването на космическия боклук в нискоземна орбита на разстояние от 1500-2000 километра.

Още от

Ньой, 27.ХІ.1919 г.

публикувано на 20.11.19 в 17:05

Най-четени