Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на небесния закрилник на българския народ Свети Йоан Рилски

| обновено на 19.10.19 в 05:04

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен закрилник на целия народ. Празникът се свързва с пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир до град Средец.

Великият българки светец, който е и съвременник на царете Борис Първи, Симеон и Петър, е роден в края на 9 век край Дупница в семейството на скромни и благочестиви родители. Приема монашеството и воден от влечението си към отшелническия живот, бъдещият светец се озовал в Рила планина, която тогава била дива и непристъпна. Там той се отдал на пост и усърдна молитва.

След смъртта си Свети Йоан се явил на своите ученици с молба мощите му да бъдат пренесени от Рилската обител в Средец. Това се случва на 19 октомври 980 година. През годините мощите са местени в Унгария и Велико Търново, за да бъдат върнати по време на турското робство обратно в Рилската Света обител, където се пазят и до днес.

На този ден Софийската духовна семинария "Свети Йоан Рилски" чества 116 години от създаването си. По случай патронния празник в храма, издигнат в двора на духовната школа, ще бъде отслужена тържествена литургия, оглавена от Мелнишкия епископ Герасим. 

А архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави божествената света Литургия в храм "Св. Иван Рилски" в Девин в чест на небесния покровител на българския народ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени