Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент се събира извънредно за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският паралемент заседава извънредно днес събота за първи път за последните 37 години, за да гласува новата сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън. За последен път парламентът е свикан в събота на 3 април 1982 година, заради кризата около Фолкландските острови.

Борис Джонсън се опита да убеди депутатите да подкрепят споразумението, което договори с ЕС, преди очакваното много оспорвано гласуване днес в Камарата на общините. Бившите съюзници на консерваторите от северноирландската  Демократичнат юнионистка партия и партиите в опозиция планират да гласуват против сделката.

Най-малко 9 лейбъристки депутати обаче смятат да не последват партийната линия и да подкрепят Джонсън, а премиерът се надява да бъде подкрепен и от повечето от торите, които той отлъчи от Консервативната партия преди месец.

Политически наблюдатели предричат „болезнено изравнен резултат“, както се изразяват. 

Борис Джонсън ще направи изялвение в Камарата на общините в 11.30 часа българско време, след което ще последват въпроси към премиера и дебати по сделката. Не е ясно колко време ще продължи заседанието.

Това ще зависи от броя на избраните от председателя на Камарата на обините поправки към сделката, които ще бъдат гласувани преди заключителния вот.

В навечерието на заседанието Борис Джонсън отправи пламенен призив към депутатите да се обединят и да подкрепят неговата сделка за Брекзит, като настоя, че това е най-добрият вариант. Той отново заяви, че на 31 октомври страната ще излезе
от ЕС със или без сделка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени