Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е подложен на критики и от своите за ситуацията в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават спорадичните сблъсъци в Северна Сирия въпреки договореното от Съединените щати 120-часово примирие. Според споразумението Турция прекратява военната операция „Извор на мира“, за да могат кюрдските бойци в региона да се изтеглят.

Заради ситуацията в Сирия американския президент Доналд Тръмп беше атакуван от своите редици. Председателят на мнозинството в Сенага Мич Макконъл публикува критична статия срещу президент във вестник "Вашингтон Поуст".

Изтеглянето на американските военни от Сирия, комбинирано с турската военна офанзива е „стратегически кошмар“, написа Мич Макконъл, който обикновено е един от най-ярките поддържници на Доналд Тръмп. Коментарът му идва само дни, след като американският президент определи ситуацията на турско-сирийската граница като „стратегически брилянтна“ за Съединените щати.

Вчера американският президент защити политиката си в Сирия така:

"Много добре се справяме в Турция. Има примирие или пауза, както искате го наричайте. Имаше снайперистки обстрел, но бързо беше прекратен. "Ислямска държава" е напълно овладяна. Турция охранява отделно и наблюдава всичко."

Американският държавен секретар Майк Помпейо се срещна вчера в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който приветства спирането на огъня в Северна Сирия.  Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да възобнови военните действия, ако кюрдските бойци не се изтеглят до вторник от "зоната за сигурност".

Над 500 души са загинали, в това число десетки цивилни, при операцията "Извор на мира". Около 300 хиляди души напуснаха домевете си. По-късно днес в Париж и Кьолн ще се проведат протести в подкрепа на кюрдите и срещу турската офанзива.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна