Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500-годишен дъб от Ново село е номиниран за "Дърво с корен 2019"

Петвековният дъб в Ново село
Снимка: Здравка Маслянкова

10 вековни дървета се конкурират за приза „Дърво с корен 2019“. Конкурсът се провежда за десета година и е с онлайн гласуване до 5 ноември на интернет страницата на фондация „Екообщност“. Сред финалистите е дъб на 500 години от великотърновското село Ново село.

Номинацията за петвековния дъб от Ново село е на журналиста от БНР Дарина Арнаудова. „Този дъб е историята и символът на Ново село“, обясни кметът Христо Христов:

„Този старец всъщност знае цялата история на Ново село и не случайно преди 10 години присадихме млад дъб с идеята, докато още старецът е жив и помни, да може да придаде историята на Ново село на младото дръвче“.

Според лесовъдите, когато дъб мине 100 години, започва да ражда жълъди веднъж на един век. В Ново село никога не са виждали петвековният дъб да има плод, но това се променило след присаждането на наследника.

„На следващата година след това ритуално присаждане на младото дъбче, старецът беше отрупан с плод. Двете съвсем млади фиданки под дъба всъщност се прихванаха от жълъдите, които нападаха от тогавашния плод на дървото и от тогава пак е без плод“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна