Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хизбула“ подкрепи правителството на ливанския премиер

Хасан Насрала

Лидерът на радикалното ливанско движение „Хизбула“ Хасан Насрала заяви днес, че не иска оставката на правителството, за която настояват масовите протести в страната, предаде Ройтерс.

Насрала заяви в телевизионно изказване, че подкрепя кабинета, но призова за нов дневен ред и „нов дух“. И допълни, че продължаващото недоволство е показало, че пътят напред не е нови данъци.

Всеки данък, наложен над беден човек, ще го тласне към призив към съмишленици да излязат на улиците, заяви Насрала.

Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращи в Бейрут в петък, след като десетки хиляди ливанци в цялата страна излязоха на демонстрации срещу политическия елит, когото обвиняват ограбване на икономиката.

Формалният повод за недоволство бе план на властите да наложат данък от 20 цента на ден върху популярни приложения като „Вайбър“ и „УотсАп“. След избухването на протестите тази идея бе изоставена. 

Днес стотици се събраха в Бейрут за трети пореден ден на протести. По-рано военни отвориха блокираните магистрали, след като огромни тълпи бяха разпръснати в столицата с помощта на водни оръдия.

Силите за вътрешна сигурност – националната полиция, съобщиха, че са извършили 70 ареста.

Премиерът Саад Харири междувременно даде на коалиционните си партньори срок до понеделник вечерта да подкрепят пакет реформи, които трябва да разрешат финансовите проблеми на кабинета. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени