Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган с остра закана към кюрдите в Сирия

| обновено на 19.10.19 в 18:55
Снимка: haberler.com

Ново предупреждение, че, ако кюрдските въоръжени формирования не се изтеглят в рамките на 120 часа от зоната за сигурност в Северна Сирия, турската операция ще продължи, отправи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той допълни, че при разговора си с Владимир Путин в Сочи ще обсъжда разполагането на сирийските правителствени части в Северна Сирия.

В началото на речта си в централноанадолската провинция Кайсери турският президент отдаде чест. През изминалите дни редица турски спортисти отдаваха военния поздрав, което стана причина за множество спортни разследвания и наказания, тъй като спортът трябва да бъде деполитизиран.

Той отново оправи предупреждение, че Турция ще продължи операцията, ако постигнатата договореност с американския вицепрезидент Майк Пенс не бъде спазена:

„Споразумяхме се за 120 часа. Днес е вторият ден. През нощта във вторник срокът изтича. Ако има изтегляне, има. Ако няма, в минутата, в която изтече 120-ят час, продължавайки оттам, откъдето спряхме, ще продължим да смачкваме главите на терористите“.

Ситуацията в Северна Сирия ще бъде и основната тема на срещата между Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин на 22 октомври. Москва предава съобщенията между Анкара и Дамаск по отношение на движението на войските на двете страни. В петък Ердоган предупреди, че ако сирийската армия предприеме „погрешни ходове“, Турция ще отговори. По-рано обаче турският лидер заяви, че влизането на частите на Дамаск в градове в Северна Сирия не го тревожи.

Междувременно по-рано днес турското министерство на отбраната съобщи, че в последните 36 часа е регистрирало 14 нарушения на прекратяването на огъня от страна на кюрдските сили. От своя страна те обвиниха Анкара, че е бомбардирала обекти в Рас ал Айн, а участващите в турската военна операция сирийски бунтовници - в нападение срещу болницата в града.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени