Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 13-19 октомври

Дизела на финала в Лимоне
Снимка: BFS

Кирил Николов-Дизела завоюва 9-о място в легендарното състезание от Световните серии по скайрънинг в Лимоне, Италия. В надпреварата участваха най-добрите бегачи, получили квалификация през сезона - 76 топ атлети от 25 националности. Трасето на Limone Skymasters Xtreme е дълго 27 км, с 2600 м денивелация, а участниците трябваше да го преминат под непрестанен дъжд.
"Не тръгна много добре бягането и накрая бях в ролята на догонващ. На предпоследния пункт бях 18-и, на 10 км преди финала, и финиширах 9-и, с лудо спускане накрая" - разказа за БНР Кирил Николов, който с днешното си постижение запазва девета позиция в генералното класиране.
Победители в Лимоне станаха японецът Руй Уеда (3:03:15) и румънката Дениса Драгомир (3:36:55).
===
Шабан Мустафа победи в планинския маратон "Хайдушки пътеки", който се проведе също днес в Сливенския Балкан. Състезанието е последeн старт от сезона по скайрънинг у нас. Трасето е с дължина 42 км и 2500 метра денивелация. Шабан финишира с време 04:18:41, втори се класира Станимир Димитров, а трети - Иван Гочев. При жените победи британката Джоана Еплър. На полумаратонската дистанция (21,3 км, 1480 м денивелация) победиха Стефан Иванов и Мария Николова, а по 12-километровото трасе - Антонио Ковачев и Марияна Иванова.
===
Във Воронеж, Русия се провежда Европейското първенство по спортно катерене за младежи в дисциплините "трудност" и "скорост". Това е последното официално международно състезание за годината за младите катерачи. Над 250 състезатели от 22 страни участват, сред тях и четирима българи - Александра Тоткова, Слав Киров, Ерика Велев и Матей Мицев. 
И четиримата продължават напред в полуфиналния кръг в дисциплината трудност. Алекс Тоткова дели първото място след квалификацията при девойките 14-15 г. с още три състезателки, в същата възрастова група Слав Киров е 7-и. В групата 16-17 г. Ерика Велев е 24-а, а Матей Мицев - 21-и при юношите.
През август Алекс спечели бронзов медал на Световното първенство, а преди това - златен и сребърен на европейски купи в тази дисциплина "трудност". Слав тази година има 9-о място на Световното първенство и два финала на европейски купи, където постигна 6-о и 8-о място. Финалите във Воронеж са в неделя.
===
Нирмал Пурджа получи разрешение от китайските власти за експедиция до Шиша Пангма. Осемхилядникът беше затворен, но бившият британски командос и екипът му получиха разрешение и така Нимс ще направи опит да завърши проекта си за изкачване на 14-те осемхилядника за по-малко от 7 месеца. Шиша Пангма е последният останал връх. След продължителни преговори китайците са дали пермити само за непалски граждани.
===
Тримата алпинисти, които ще направят опит за траверс на трите седемхилядника от масива Чамланг в района на Макалу, в Непал, вече са завършили аклиматизацията си и очакват прозорец от подходящо за атака време. Другата цел на италианеца Ерве Бармас, който идния месец ще бъде гост на Банско филм фест, германеца Давид Гьотлер и колумбиеца Андрес Марин е да се подготвят за пролетта на 2020 г., когато искат да изкачат осемхилядника Чо Ою по нов маршрут.
===
Френските парапланеристи Антоан Жира и Дамиен Лаказ осъществиха първи полет над Броуд Пик. Двамата прелетяха в Пакистан общо 1260 км за 19 дни, като изминаха рекордната за азиатската страна дистанция от 248 километра. 60 километра от тях бяха над ледника Балторо. 
===
Стефано Гисолфи работи по маршрут, който по всяка вероятност ще бъде от най-висока катергория на трудност - 9с. Той се намира в Арко, Италия и се нарича "King Line". През 2017 г. чехът Адам Ондра накова линията "Queen Line", 9b в същия район и тогава с Гисолфи са забелязали линията, която са започнали да наричат "King Line". В момента обаче двамата са заети с участието си в състезанията по спортно катерене и временно са отложили работата си по проекта. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!