Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима загинали в чилийската столица Сантяго при безредици

Президентът на Чили замрази повишението на цените на метрото

| обновено на 20.10.19 в 08:24
Протестиращите в чилийската столица Сантяго недоволстват от повишението на цените на транспортните услуги.
Снимка: БТА

Трима души за загинали при пожар в супермаркет в чилийската столица Сантяго, който е бил опустошен рано в неделя, докато трети ден продължават сблъсъците с насилие между протестиращи и силите за сигурност, предаде АФП.

Кметът на Сантяго Карла Рубилар съобщи, че две тела са открити обгорели в супермаркета, а трети човек е починал в болница от получените изгаряния.

Пожарът е избухнал, след като стотици хора разбили входа на супермаркета, за да го оберат, съобщи службата за пожарна безопасност. 

Заради напрежението в Сантяго правителството обяви в събота извънредно положение в града.

Протестиращите недоволстват от повишението на цените на транспортните услуги. Те носеха тенджери и тракаха с капаците им или удряха по тях.

Протестните действия прераснаха в прояви на насилие, когато сред участниците се появиха маскирани лица, които влязоха в конфронтацията със специалните полицейски сили и армията. Сблъсъци имаше на площад "Италия", близо до централата на правителството, както и в южното предградие на столицата Пунта Алто.

Протести срещу дясното правителство на Чили имаше и в градовете Валпараисо и Виня дел Мар, но там до сблъсъци не се стигна.

Снощи президентът на Чили Себастиан Пинера обеща, че чилийското правителство ще отмени повишението на цените на билетите за метрото в столицата. В реч, предавана по телевизията, Пинера уточни, че ще бъде необходим спешен закон за целта и че ще има преговори за преодоляване на "трудната ситуация", предаде ДПА.  

Пинера призна, че демонстрантите имат "добри причини" да протестират, но добави, че никой няма право да проявява насилие като тези, разрушили, опожарили или повредили над 78 станции на метрото на Сантяго.

Междувременно Хералдо Мунос, президент на левоцентристката Партия за демокрация призова министъра на транспорта да подаде оставка.

По-рано през деня правителствената говорителка Сесилия Перес порица "безотговорните популистки лидери", които по думите й подстрекават насилието, и предупреди срещу повторение в Чили на събитията от Еквадор и Венецуела през последните месеци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени