Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенската филхармония отбелязва юбилеи на именити музиканти

Снимка: @sofiaphilharmonic

Новият сезон на Плевенската филхармония започна още на 6 септември. Имаха и турне в Плевен, Добрич и София с Веско Пантелеев-Ешкенази, с когото имат великолепни отношения, и още от сега са поканени да участват в юбилейния концерт на цигуларя в НДК на 17 март, а през юли ще имат концерти на летните театри във Варна, Бургас и Пловдив.

Друго успешно сътрудничество на плевенчани е със Софийската филхармония и НФХ „Светослав Обретенов“. През този сезон са планирани четири концерта – октомври, ноември, януари и февруари. Първият концерт е на 21 октомври, когато в зала „България“ ще бъде отбелязана 25-годишнината на перкусионен ансамбъл „Акцент“ с ръководител Симеон Серафимов. В това грандиозно събитие ще участват възпитаници на Плевенското музикално училище, които са свирили в ансамбъла.

В първата част ще звучат творби за перкусионния ансамбъл като сюитата „Кармен“ на Бизе-Шчедрин, „Маримба спиричуъл“ на Минору Мики и Сюита за ударни инструменти от Дейвид Манчини. Солисти в тези пиеси ще бъдат Василена Серафимова, Владимир Петров, Владислав Върбанов, Евелин Генов и Димо Димов, Момчил Иванов, Цветослав Цветанов, Чарли Милов и Велиан Димитров, като някои от тях се завръщат от чужбина специално, за да участват в този юбилей.

Във втората част ще бъде изпълнена „Катули Кармина“ на Карл Орф. Ще дирижира Славил Димитров, а солисти са Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Любомир Дяковски (тенор).

Веднага след този концерт от 24 до 26 октомври започват фестивалните дни „Елеонора Карамишева“, посветени на 80-годишнината на известната клавирна педагожка. Концертът на оркестъра ще дирижира Инна Диловска, а за участие се завръщат и много бивши ученици на госпожа Карамишева. 

На 5 декември в Плевен ще бъде отбелязана и 70-годишнината на проф. Пламен Джуров, като специално за концерта се очаква да бъде осъществена премиера на негова творба, а солистка ще бъде пианистката Дора Делийска.

За Коледа и Нова година също предстоят няколко концерта със солист Люси Дяковска. Последният ще бъде на 30 декември в зала „България“.

В звуковия файл чуйте разговора с Любомир Дяковски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна