Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пристанището в Ротердам започнаха информационна кампания за ефекта от Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служители на холандското морско пристанище в Ротердам - най-натовареното в Европа, започнаха информационна кампания, с която да запознаят шофьорите на камиони, компании и износители с ефекта от излизането на Великобритания от ЕС, особено в случай на напускане без сделка.

Холандските власти са изградили временни паркинги за хилядите камиони, за които има опасения, че ще пристигнат без необходимите документи, ако Лондон излезе от блока без споразумение.

"Разбира се, че ще има хаос. Не може да се подготвиш за всичко. Но смятаме, че, заедно с митниците, фериботните терминали и пристанищата, направихме всичко, което можехме, за да се подготвим. Въпреки това има вероятност между 200 и 400 камиона на ден да нямат редовни документи. Имаме достатъчно паркоместа, където могат да останат за 24 часа, за да се подготвят. Ние от пристанищните власти сме много притеснени от вероятността за Брекзит без сделка, защото това ще има много последици, особено краткосрочни, включително много задръствания", заяви Марк Дик, мениджър по външните работи на пристанище Ротердам.

На брошурите е изобразено космато синьо чудовище, което холандското правителство прие като символ на хаоса около Брекзит, което, излегнало се, блокира пътя на камион.

Франс прес отбелязва, че много шофьори от Източна Европа са били озадачени от информацията в листовките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени