Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарска народна партия остава водеща, сочат предварителни данни

| обновено на 20.10.19 в 19:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарците се отправиха днес до урните, за да изберат 200 депутати в долната камара на парламента и 46 сенатори в горната. Предварителните резултати сочат, че дясната Швейцарска народна партия остава водеща, но Зелените партии правят исторически пробив.

Лявата екологична партия увеличава подкрепата си до 12, 7 на сто, а либералната зелена формация печели 7,6 % от гласовете. Това вероятно ще отслаби лидерството на водещата Швейцарска народна партия, която запазва първата си позиция, макар и с отлив на гласоподаватели.

Председателят на водещата партия Алберт Роести веднъж нарече промяната на климата "еко-социалистическа измама срещу средната класа", но екологичните проблеми доминираха тези избори, измествайки темата за миграцията. Това доведе до спад в подкрепата за първата партия с 3,1 % в сравнение с вота през 2015 година. Прогнозите сочат, че либерали и социалдемократи също губят подкрепа, а резултатите на християндемократите остават същите.

71-годишният адвокат и преподавател по право Енрико Рива казва:

"Доста убеден съм, че Швейцария политически като страна е най-вече дясно-центристка. Градовете са червени и зелени, но не и провинцията. Така че, мисля, че малко или повече, ще бъде същото“.

Все пак, въпросът дали зелените няма да влязат за първи път в швейцарската изпълнителна власт, остава отворен. Състава на седем-членния  Федерален съвет ще стане известен чак през декември. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна