Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от оперираните пациенти с епилепсия в „Св. Иван Рилски“ имат значително подобрение

Доц. Красимир Минкин
Снимка: Личен архив

300 пациенти с епилепсия, неподдаващи се на лекарствена терапия, са оперирани в единствения за България Център за функционална и епилептична хирургия в Университетска болница „Свети Иван Рилски“.

При 90 на сто от тях подобрението е значително, каза за програма „Хоризонт“ на БНР доц. Красимир Минкин, началник на Сектор по функционална неврохирургия в болницата.

Подобрение получават също повече от 90 на сто от пациентите, на които са имплантирани дълбоки електроди за лечение на Паркинсонова болест.

„За да отсеем тези, които са подходящи за лечение, които ще се възползват от нашата работа са необходими много изследвания, които костват време и разходи, не мисля, че имаме реална конкуренция в България по отношение на развитието на неврохирургията, тъй като успяваме да поддържаме много високо ниво и служим за сравнение на другите клиники“, каза доц. Красимир Минкин.

Той подчерта, че столичната болница „Свети Иван Рилски“ разполага с цялата модерна апаратура и развива неврохирургия, съобразена със световните стандарти.

"По-важното - разполагаме с ентусиазирани специалисти, повечето от които са на много млада възраст, което е взривоопасна комбинация, т.е. води до значителни диагностични и терапевтични процеси", подчерта доц. Красимир Минкин. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна