Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санчес иска осъждане на размириците в Барселона, за да почне диалог с Каталуния

Групи от екстремисти подпалиха барикади по булевард „Лас Рамблас“ в Барселона, преди да бъдат разпръснати с гумени куршуми и димни гранати от полицията в събота вечерта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Временно изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес отхвърли призива на лидера на Каталуния Ким Тора за диалог, заявявайки му, че той първо трябва да осъди сепаратистките размирици в Барселона, предаде БТА.

„Господин Тора трябва първо остро да осъди насилието, нещо, което не е направил досега“, посочи Санчес в изявление след призива на Тора към централното правителство за преговори, чрез които да бъде намерен изход от кризата.

Санчес призова още Тора да отдаде дължимото на многото каталунци, които не желаят независимостта на богатата североизточна област и които искат да се възстанови съвместното съществуване, засегнато от движението за независимост.

Санчес повтори позицията на неговата Испанска социалистическа работническа партия, че Каталуния няма да получи независимост, тъй като това е незаконно.

Около 6000 души по данни на полицията се събраха късно в събота на площад „Уркинаона“ в Барселона, епицентър на сблъсъците от петък вечер, при които бяха ранени над 180 души.

Демонстрацията бе организирана по призив на каталунската радикална левица за „протест срещу полицейските репресии“, а на нея хора скандираха „Вън окупационните сили“ срещу полицейския кордон.

За да избягнат повторение на насилието, десетки участници в съботния протест бяха образували човешка верига между полицаите и мирното шествие.

Въпреки техните усилия групи от екстремисти подпалиха барикади по булевард „Лас Рамблас“, преди да бъдат разпръснати с гумени куршуми и димни гранати от полицията.

През деня радикални елементи бяха блокирали магистралата към Франция. Демонстрации имаше също в Сан Себастиен и в Мадрид, където избухнаха сблъсъци с полицията и бяха ранени 26 души.

По-малко от месец преди парламентарните избори на 10 ноември, размириците в Каталуния подлагат на натиск социалистическото правителство на Педро Санчес, който вчера изпрати своя вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка в Барселона.

Десните испански партии отново призоваха Санчес да вземе драстични мерки за възстановяване на реда в Каталуния.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна