Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски войник е бил убит при атака на кюрди в Сирия

Турски сили в град Тел Абияд, Североизточна Сирия, в петък. Там в неделя бе убит турски войник.
Снимка: БТА

Турски войник е бил убит, а друг ранен днес след нападение на сирийските кюрдски Сили за защита на народа в североизточния Тал Абияд въпреки споразумението за временно примирие, договорено с посредничеството на САЩ, съобщи турското министерство на отбраната. 

Турското министерство на отбраната съобщи, че атаката на Силите за защита на народа с противотанкови и леки оръжия е била срещу турски войници, извършващи проучвателна мисия в Тал Абияд. Ведомството посочи, че на нападението е било отвърнато. То добави, че Турция продължава да спазва примирието, въпреки нарушенията.

Турция се договори със САЩ в четвъртък да спре офанзивата си в Североизточна Сирия за пет дни, за да позволи на Силите за защита на народа (СЗН) да се изтеглят от планираната „зона за сигурност“. 

В събота президентът Реджеп Ердоган предупреди, че Турция „ще продължи да смачква главите на терористите“, ако не се изтеглят от зоната до полунощ във вторник. Същия ден турските и кюрдските сили си отправиха взаимни обвинения в нарушаване на примирието.

Анкара отхвърля обвинения на „Амнести“ за военни престъпления

Турското външно министерство „напълно отхвърля неоснователните твърдения“ на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ във връзка с турската военна операция в Северна Сирия. 

Според турското външно министерство те са част от кампания за очерняне на борбата на Турция срещу тероризма, който заплашва националната сигурност на страната.

Взети са всички видове и необходими мерки да не се нанасят щети на цивилни и на цивилна инфраструктура, припомнят от министерството. И добавят, че сирийските бунтовници са създали комисия, която да разследва обвиненията срещу техни бойци за престъпления срещу цивилни. 

Преди два дни организацията „Амнести интернешънъл“ публикува доклад за трупащи се доказателства, че турските военни части и техните съюзници са извършили военни и други престъпления в Сирия.

В документа се посочва, че турските военни части и техните съюзници са демонстрирали неуважение към живота на цивилните, провеждайки смъртоносни атаки в жилищни зони, които са ранили и убили цивилни. На база свидетелски показания се цитират случаи на произволни убийства и отвличания на невъоръжени хора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна