Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пламен Панайотов: Здравеопазването ни е на високо европейско ниво

Проф. Пламен Панайотов в студиото на предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“
Снимка: Светослава Кузманова

„Голяма чест е наградата на Българския лекарски съюз „Лекар на година“. Това е признание не само за моята личност, но и за хората, които са ми повярвали, с които работим заедно. Моята работа е сложна и екипна и добрата координация между членовете в екипа е предпоставка за успех в работата ни“. Това сподели в предаването „Неделя 150“ проф. Пламен Панайотов, кардиохирург от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ във Варна.

По думите му „един от най-големите проблеми, за които малко се говори, това е доверието между лекари и пациенти“:

„Това са отношения като едно огледало – когато едната страна гледа лошо, тогава и другата страна започва да гледа лошо“.

Преди 15 години проф. Пламен Панайотов се е върнал от чужбина, за да работи в отделението по кардиохирургия в болница „Света Марина“ във Варна.

„Убеден съм, че всеки, който работи в чужбина, има достатъчно сили и енергия, знания и умения, да се реализира в България. Това е въпрос на нагласа, на психоклимат, на отношение на държавата към медицинските специалисти“.

Проф. Панайотов подчерта, че здравеопазването в България е на високо европейско ниво:

„Няма друга държава, доколкото аз знам, когато пациент, на който му е хрумнало да отиде на лекар, да може в един и същи ден да се срещне с двама или трима специалисти, и някой от тях да е доцент, професор“.

Интервюто с проф. Пламен Панайотов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!