Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски военни се изтеглиха от най-голямата си база в Сирия

Американските войници, които се изтеглят от Северна Сирия, ще отидат в Западен Ирак, съобщи министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър.
Снимка: БТА

Американските военни се изтеглиха от ключова база в Северна Сирия, предаде БГНЕС.

Според кореспондент на АФП около 70 бронирани военни автомобила на САЩ с оборудване, ескортирани от хеликоптери, са били забелязани да преминават край град Тал Тамр. Конвоят се е движел в източна посока.

Базираният във Великобритания Сирийски център на наблюдение на човешките права американците са се евакуирали от военната база „Сарин“. Според центъра американските военни са се насочили към град Хасака, разположен в Източна Сирия.

„Сарин“ е най-голямата американска военна база в северната част на Сирия. Тя е разположена на границата на така наречената „зона за сигурност“ от сирийската част на границата с Турция – район, от който Анкара иска да се изтеглят кюрдските милиции.

Това е четвъртото изтегляне на американски военни през последната седмица, което остави северните сирийски провинции Алепо и Рака без защита от страна на САЩ.

През последните дни американците се изтеглиха от още три бази, включително тази до град Манбидж и още една база до Кобане, близо до турската граница.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че съгласно сегашния план всички американски военни, напускащи Сирия, ще заминат за Западен Ирак и ще продължат операциите срещу „Ислямска държава“, за да предотвратят възраждането на групировката в тази страна.

Еспър също така не изключва идеята, че американските сили ще осъществяват от Ирак контратерористични мисии вътре в Сирия. По думите му тези подробности ще бъдат уточнени с времето. Той заяви, че е разговарял с иракския си колега за плана над 700 американски войници, напускащи Сирия, да бъдат прехвърлени в Западен Ирак.

Еспър говори пред репортери вчера на борда на военен самолет. Днес той пристигна на първото си посещение като министър на отбраната в Афганистан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени