Eмисия новини
от 10.00 часа

Нови жертви при продължаващите протести в Чили

| обновено на 21.10.19 в 07:16

Безредиците и насилието в Чили продължават , въпреки че президентът Себастиан Пинера отмени поскъпването на  билетите за метро, което предизвика масовите протести. Общо 8 души са загинали при пожарите в супермаркети и складове.  Около 60 магазина станаха обект на вандалски набези. Хиляди пътници са засегнати от отмяната на полети до столицата Сантяго. 

От петък столицата на Чили се намира в извънредно положение, обявено от президента-консерватор Себастиан Пинера. По улиците има войници за пръв път от времената на диктатора Аугусто Пиночет. След като безредиците в Сантяго и други градове не стихнаха и в неделя, Пинера обяви, че "демокрацията и върховенството на закона имат право да се защитят от тези, които искат да ги разрушат". Той говори след извънредна среща с председателите на двете парламентарни камари и ръководителите на Върховния съд. 

В страната са задържани над 1400 души, като при безредиците са нанесени щети на магазини, метро-спирки, светофари, запалени са автобуси и автомобили. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Протестите в Чили бяха предизвикани от плановете на правителството на Пинера за увеличение в цената на билетите в метрото, които впоследствие бяха изоставени. Цялостно обаче недоволството е срещу неравенствата в страната, в която цените на много приватизирани обществени услуги, като здравеопазването, са непосилни за голяма част от населението, въпреки икономическия растеж. 

Още от