Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елинор Адамсън: Човек, който мисли за децата, е щастлив

Вече 4 години ирландката работи с деца от Ново село

| обновено на 21.10.19 в 15:48
Елинор Адамсън вече четири години работи с децата от великотърновското Ново село.
Снимка: Здравка Маслянкова

52-годишна ирландка е като втора майка на децата от Ново село, Великотърновско. От четири години Елинор Адамсън ръководи общинския център за работа с деца в селото.

Над 20 деца посещават занятията в центъра, а през ваканциите броят им се удвоява. Това лято в Ново село е имало и скаутски лагер.

Новоселци разказват, че благодарение на чужденката самите те преоткриват децата си и разбират за неподозираните им таланти. Под ръководството на ирландката Елинор децата изработват бижута, правят градински орнаменти, оригами, учат се на различните техники на рисуване, пеят, рецитират.

„Играем на баскетбол, на волейбол, играем с играчки, рисуваме, играем на джаги. Харесва ми да хода в този център, защото е хубаво и има много неща. Забавляваме се с игри, тенис на маса. Има боксова круша, игрички, интересно е. Там свиря на китара, доволен съм. Много е добра, когато е там, постоянно отивам при нея“, разказват децата от селото.

Като хубава и полезна придобивка за Ново село определя детския център учителката Теодора Апостолова. Тя подчертава, че центърът, ръководен от Елинор Адамсън, активно работи и с децата от Центъра за специална образователна подкрепа.

Елинор има опит в работата с деца

Ирландката и съпругът й Пол идват у нас преди 11 години и избират великотърновското Ново село. Елинор е от учителско семейство и споделя, че да работи с деца е програмирано в гените ѝ. Дълги години се е занимавала по социални програми с проблемни деца в Лондон. Сега отново е в социалната сфера. „Българските деца са по-добри, с тях се работи по-лесно, защото и българите така са устроени, че за тях децата са на първо място“, казва Елинор Адамсън.

„Трябва да сме внимателни сега, защото след време тези деца ще мислят какво искат да направят. Работила съм много години с проблемни деца в Англия. И с нормални деца съм работила много години. Тук, в Ново село с нашите деца направих много с изкуствата за фантазията им, да им е интересно, да знаят децата, че светът е пъстър. Да провокирам любопитството им и да отключа мечтите им“, разказва още за каузата си Елинор.

Това лято, по време на скаутския лагер през един уикенд децата са били без телефони, без интернет, без телевизор, само с малко музика и много игри, риболов, огън и песни.

Не училище, а събиране на приятели

„Тук нормално през почивните дни идват 25 до 30 деца. През лятото стават 45 и повече. Всички ме знаят. Аз работя тук 4 години. Всички знаят, че го има този клуб. Човек, който мисли за децата, е щастлив“, казва още за работата си Елинор Адамсън. 

Детския си център ирландката нарича не училище, а събиране на приятели. По време на различните занятия тя наблюдава децата, помага им да общуват и заедно да преодоляват конфликтните ситуации.

Тя провокира децата да рисуват по 15 минути емоциите си, защото е важно да си приятел с децата, по думите й така те стават добри и отговорни.

„С децата трябва да се говори за всичко, не трябва да има забранени теми”, вярва Елинор Адамсън.

Какво още се случва в Ново село чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени