Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Започват мащабни инспекции на училищата, извежда в заглавие СЕГА. Днес започват първите инспекции на училища в България, които трябва да дадат реална картина на качеството на предлаганото образование у нас. Първи на независима експертна проверка ще бъдат подложени училища и детски градини от Софийска област, след което ще се премине към учебни заведения в Ямбол..  Миналата година бяха направени пилотни инспекции в 88 училища и детски градини в 28-те области у нас. Тази година започват същинските инспекции, чиято цел е не да контролират и наказват директорите, а да дадат цялостна и независима експертна оценка на качеството на предоставяното от детската градина или училището образование.

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година, четем в ТРУД. От януари догодина отпада изискването в ТЕЛК-комисиите да работят лекари от различни видове специалности според профила на пациента. Правителството промени правилата, като прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Очакванията са по този начин времето за придобиване на експертно решение да се скъси. В момента недостигът на кадри става причина пациенти да чакат повече за експертиза и да ходят повторно на комисия, ако първия път там липсва специалистът по тяхното заболяване. От министерството уверяват, че липсата на тесни специалисти в комисиите няма да ощети пациентите и да попречи на точната експертиза, за която е достатъчна подробна медицинска документация.

Изненадващ щам в грипа забави ваксините, пише 24 ЧАСА. Закъсняла препоръка на Световната здравна организация за състава на ваксините срещу грип забави с около месец производството им. Това доведе до недостиг както в България, така и в целия ЕС. “В повечето европейски страни също имат затруднения”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Ваксините срещу грип се актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. “24 часа” писа, че тази година в грипния вирус се е вмъкнал изненадващ щам, което забавило препоръката от СЗО, а оттам и производството на новите ваксини. Тези препарати се поръчват много по-рано, а договорът за тази година е подписан през септември, обясни проф. Кантарджиев. Експерти обясниха, че първите 60 000 ваксини вече са в България, очакват се допълнително 150 000 по националната програма за безплатно ваксиниране на възрастните.

И ремонтът на "Солунска" цъфна с дефекти, сочи СЕГА. Въпреки че Столичната община обяви ремонтите в центъра на София в района около улица "Граф Игнатиев" за успешно приключени, жителите на града продължават да откриват нови дефекти и да подават сигнали за лошо изпълнение. Най-пресният случай е с току-що обновената улица "Солунска".  Гражданин информира вчера контактния център на общината, че прясно положената тротоарна настилка вече се руши. Той е приложил и снимка. "Моля да се възстанови от строителя за негова сметка", призовава столичанинът. Също вчера е подаден и сигнал за рушаща се настилка по друга централна софийска улица - "Паренсов". Ремонтът на „Солунска“ бе част от големия проект за обновяването на т.нар. Зона 2, включваща ул. „Граф Игнатиев“, площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и прилежащите им зони.

Доклад хвали България за силно женско присъствие във властта, информира СЕГА. България е отбелязала напредък в постигането на равенство между половете, но въпреки това изостава от повечето държави от ЕС. Тази година страната ни е 19-а в индекса, съставян от Европейския институт за равенство между половете (EIGE) към ЕС. Подредбата се прави според различни критерии - работа, доходи, пари, здраве, знания и др.  Единствената сфера, в която България е над средния за ЕС резултат, е женското участие във властта - по този показател страната ни е на шеста. Като добър пример изследването посочва БНБ -  между 2005 и 2018 г. "квотата" на нежния пол в управителния съвет е нараснала от 17 на 57 процента. Присъствието на дамите в Министерския  съвет също натежава и през миналата година те са представлявали 38% от правителството.

Месец преди зимата кубик дърва скача над стотарка, коментира МОНИТОР. Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от , закъснели да се запасят с цепениците още през лятото. Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, констатира тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев в сравнение с миналата.

Джаджа сваля цената на „Гражданската“ с една четвърт, пише МОНИТОР. Иновативното устройство събра интереса на посетителите на тазгодишното издание на технологичната конференция и изложение Innowave във Варна. Продуктът с изкуствен интелект помага на водачитекато действа като „трето око“ чрез непрекъснато наблюдаване на пътя чрез камера. Тя подпомага предотвратяването или смечкаването на сблъсъци, като идентифицира потенциално опасни ситуации и се получа аудио и видео сигнализация към водача. Процентът на намаляване на леките инциденти е почти 90%, а тежките се намаляват с около 45 на сто. Монтажът му може да спести до 25 на сто от каското на автомобила и до една четвърт от стойността на задължителната полица „Гражданска отговорност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени