Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Балкански синдром"
Снимка: https://zadkanala.bg

МУЗИКА

Плевенската филхармония и Националният филхармоничен хор обединяват творческата си енергия за мащабния концертен проект със заглавие "Катули Кармина", посветен на 25 години Перкусионен ансамбъл "Акцент". От 19.00 часа на сцената в зала "България" ще се изявят повече от 100 музиканти, сред които и солистите Мария Цветкова-Маджарова (сопран), Любомир Дяковски (тенор), а така също и солистите от ансамбъла юбиляр: Василена Серафимова, Владимир Петров, Владислав Върбанов, Евелин Генова, Димо Димов, Момчил Иванов, Цветослав Цветанов, Чарли Милов, Велиан Димитров заедно със своя учител Симеон Серафимов, създател и ръководител на ансамбъл „Акцент”. Диригент на концерта ще бъде маестро Славил Димитров.

В програмата са произведения на Бизе-Шчедрин („Кармен-сюита”), Минору Мики („Маримба спиричуел”), Дейвид Манчини и Карл Орф („Катули Кармина”).

ТЕАТЪР

"Балкански синдром" с режисьор Мариус Куркински започва в 19.00 часа в Малък градски театър "Зад канала". На сцената излизаат Стела Стоянова, Албена Михова, Христина Караиванова, Симеон Бончев, Стоян Младенов, Александър Кадиев и др.

Балкански синдром. Самоунищожение и колосална загуба на време. От самоирония наистина правим живота си за смях. От желание да празнуваме губим всяка секунда от живота си...

"Сарабанда" от Ингмар Бергман представя от 19.30 часа Театър 199 "Валентин Стойчев". Постановката е на Иван Урумов, в ролите ще видите Стефка Янорова, Елена Телбис, Валентин Ганев, Малин Кръстев.

Сарабанда е старинен испански танц в характерно бавно темпо, използван от композитори в различни епохи. Сарабандата е в сърцевината на последния сюжет в творчеството на Ингмар Бергман, автор признат още приживе за класик като драматург, сценарист, кино и театрален режисьор. Сякаш цялото му духовно и интелектуално богатство е съсредоточено в този негов шедьовър.

"Котка върху горещ ламаринен покрив" е предложението на "Нов театър НДК". Постановката е на Бойко Илиев, а началото е в 19.30 часа. На сцената ще излязат Йоана Буковска-Давидова, Янина Кашева, Радослав Владимиров, Михаил Лазаров, Мария Панайотова, Анатолий Ставрев.

ИЗЛОЖБИ

Изложбата "Градът на Балканите: пространства,
образи, памет в пощенски картички"
може да посетите от днес до 27 октомври в градината "Кристал". Акцентът в изложбата ще бъде поставен върху миналото на град София, запечатано върху пощенските картички от края на 19-и век, и в следващите десетилетия. Ще бъдат представени емблематичните места, събития и пространства, които формират облика на българската столица в хода на новата история на България. Изложбата е организирана от Института за балканистика с Център по тракология "Проф. Александър Фол" при БАН.

"Импресии от София" представя работата на художниците Дарина Янева, Петя Денева, Силви Басева, Иван Кънев, Вихрони Попнеделев в Дом на архитекта. Откриването е в 18.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени