Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИМ „Стою Шишков“ – за традициите и красотата на Родопите

Валентина Василева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Всеки музей се отличава със своята индивидуалност. Дори когато предметите и колекциите на пръв поглед си приличат, винаги се намира по някой артефакт, който е уникален…

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, най-големият в Средните Родопи, грижливо опазва традициите и веществените доказателства за съществуването на богата култура, развивана от хилядолетия по тези места.

Идеята за създаването на музея е на Стою Шишков – изследовател на Родопската област, учител, музеен деец и общественик. В деня на своята 70-годишнина – 26 май 1935 г. – той обявява идеята си за основаване на музей в неговото родно село Устово и прави лично дарение в размер на 50 хил. златни лева, за осъществяване на тази идея. И както е описано в архивите, целта е „…съграждане салон, в който да се уреди Среднородопският и тракийски етнографски музей”. Две години по-късно, на 8 май 1937 г., със заповед на Министъра на народното просвещение, е утвърден и правилник на Етнографския музей в с. Устово.

След редица промени в неговата дейност и развитие от 2002 г. Историческият музей в Смолян официално носи името на своя основател Стою Шишков, а от 2006 г. е Регионален музей на територията на Смолянска област.

Сред неговите богатства се намира и един свещен амулет – каменна фигурка на египетски бръмбар скарабей – за който се твърди, че е създаден преди около 4 хиляди години. За колекциите на музея и за новите перспективи в студиото разказва Валентина Василева, директор на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени