Eмисия новини
от 15.00 часа

Българско заглавие в юбилейния сезон на Русенската опера

На 27 ноември 1949 г. с операта „Травиата“ на Верди е открита Русенската държавна опера. На същата дата със същата опера ще бъде отбелязана 70-годишнината на театъра. Целият сезон е празничен и за русенци предстоят много интересни срещи – премиери на „Мефистофел“ на Бойто, „Ловци на бисери“ на Бизе, „Парижки живот“ на Офенбах, детски спектакли, балетни постановки, камерни и симфонични концерти. Предвидени са изложби и научна конференция.


Българските заглавия също винаги са били на почит в репертоарната политика на операта. Миналата година това беше „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а сега е „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов. Оперетата ще бъде поставена от Аделаида Якимова, ще дирижира Владимир Бошнаков, сценографията и костюмите са на Иван Токаджиев и Диляна Първанова, хореографията на Цецко Колев. В ролите ще се представят Николай Урумов и Стоян Стоянджов като хаджи Генчо, Емил Желев и Владимир Маринов – Дядо Либен, Теодора Чукурска и Глория Кънева – Янка, Димитър Кюркчиев и Иван Пенчев – Иван, Йоланда Николаева и Неля Кравченко – Дела, Андреана Николова и Марияна Цветкова – Цона, Александър Баранов и Борис Луков – Павлин, Даниела Караиванова и Далия Урумова – Лиляна. В спектакъла участва и ансамбъл „Кукери“.

„Българи от старо време“ не е поставяна на Русенска сцена – споделя Аделаида Якимова. Прочитайки всички либрета, до които успях да достигна, открих, че целият възрожденски език някъде се е изгубил. Намерих много допълнително вкарани реплики, заигравки с публиката, което ми прозвуча като поп фолк… Затова смятам, че на сцената трябва да звучи автентичният език…това е езикът на българите от старо време, на Любен Каравелов, изключително цветист език. Изчистваме либретото от подобни заигравания, които биха харесали на публиката“.

Премиерните спектакли са на 24 и 29 октомври.


Още от